středa 11. dubna 2007

Jak zbytečně nekrmit banku I

Nepřítel je jasný, jsou to banky :) Pokud si nevezmete hypotéku jen na několik málo let, da se říct, že zhruba první třetinu období kdy splácíte jdou peníze jen na pokrytí úroků - tedy do kapsy bance - a zbylé dvě třetiny splácíte samotnou půjčku.

Malej příklad:

Půjčím si 1.800.000,- na úrok 6%. Měsíčně platím 10.000,- což je 120.000,- za rok. Jenom za první rok je úrok z úvěru 108.000,-. Z těch 120-ti tisíc ve výsledku půjde 108 na úroky a dluh snížím jen o 12.000,- přestože jsem platil jak mourovanej... Po dvaceti letech zaplatíte jen 500.000,- z dluhu, ale banka na vás vydělá už dva miliony.

Tohle je samozřejmě dost děsivej případ, ale je vidět, že za takových podmínek by se člověk z dluhu nikdy nevyškrábal.

Pokud máte možnost si půjčit od někoho známého za výhodnějších podmíněk, rozhodně do toho jděte. Pokud se někomu válí peníze na účtu a dostává z nich pár desetin procenta, je lepší se dohodnout třeba na 2% a snížit si tak úvěr od banky. On zhodnotí svoje úspory a vám to ohromně pomůže. Za první roky to určitě hodně poznáte :)

Je jasný, že rada typu "sežeňte si nižší úrok" se snadno dává... Co tedy dělat, když takovou možnost nemáme? O tom zase příště.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

a nenapadlo te ze hodnota penez za 20 let bude trosku nekde jinde?

Pepe řekl(a)...

Jasne, ze bude, ale co to jako meni? Pocty jsou porad stejny. At je hodnota penez jakakoliv, nejvic penez na uroky zaplatime vzdycky na zacatku splaceni a s vysi pujcky to dost drasticky roste.