pátek 13. dubna 2007

Nový nebo starý byt?

Tak tohle mě trápí asi ze všeho nejvíc. Mám několik argumentů proč koupit byt v novostavbě, ale i panelák může být v určité situaci výhodnější. Zajímá mě i váš pohled na věc, tak napište do diskuze pod článkem. Dneska sepíšu svoje postřehy k bytům v novostavbách, příště se podíváme na paneláky a starší zástavbu v centru Prahy.

Nový byt (+):
  • Tak předně má takové bydlení jako celek nějakou úroveň. Byt totiž není jen krabice uprostřed vzduchoprázdna, ale jede se k němu výtahem, kterej může vypadat dobře a bejt spolehlivej. Okolí nově postavených domů taky většinou vypadá rozumně a je vidět, že dneska architekti už trochu přemýšlí a nekreslí chodníky zásadně v pravých úhlech aby pak všichni chodili napříč blátem.
  • Často je v ceně bytu buď garážové stání, nebo aspoň parkovací místo se zamykáním, což je fajn.
  • Rozvody vody a elektřiny jsou trochu inteligentnější než ty hrůzy v panelácích a taky je někdy možnost si navrhnout vlastní rozmístění zásuvek a husích krků ve zdech (abyste mohli například kabely k reproduktorům tahat ve zdi a ne na zemi).
  • Moc se mi líbí jak se dělaj koupelny, s umakartovým jádrem se to nedá srovnat.
  • Nemusím čekat jestli se někdy družstvo odhodlá udělat zateplení a plastová okna, je to standard.
  • Většinou chybí kuchyňská linka - ano, pro mě je to výhoda. To co si někdy lidi navezou do kuchyně je neuvěřitelný a já nechci likvidovat funkční, ale odporný stávající vybavení bytu.
  • Je to jenom spekulace, ale očekával bych rozumný sousedy. Přinejmenším ne sociální případy nebo puberťáky v podnájmu. Ale to nemusí být pravda.
Nový byt (-):
  • Není to pravidlo, ale často jsou novostavby (ty za přijatelnou cenu) v poměrně špatných lokalitách. Mám na mysli hlavně vesnice kolem Prahy, které sice formálně do Prahy patří, ale to nic nemění na faktu, že domy stojí prakticky uprostřed polí. Nechci jezdit půl hodiny k nejbližšímu obchodu, který má otevřeno i o víkendu, když zapomenu koupit chleba.
    Teď se hodně staví i u Vltavy. Je sice fajn bydlet v Modřanech kousíček od tramvaje a cyklostezky, ale není to tak dávno co v těch místech byl metr páchnoucí vody - díky nechci.
  • Skoro všechny bytový domy co jsem za poslední dobu viděl jsou maximálně čtyřpatrový, přičemž horní patra jsou zpravidla luxusní a velký byty. Hodně často jsou 2+kk (ty mě zajímaj) v prvním nadzemním podlaží (1. NP). To není uplně jednoznačný označení, někde to znamená přízemí, jinde první patro. Tak jako tak, zdá se mi to nízko a né uplně bezpečný. Možná jsem rozmazlenej životem ve 12. patře s výhledem na celou Prahu :)
  • Nový byt přijde dráž než byt v paneláku, ale zase se nemusí hned nákladně rekonstruovat.
  • Kupujete vlastně zajíce v pytli. Všimli jste si, že na stránkách investorů jsou zásadně vizualizace okolí a domů zvenku? Nějak mi uniká smysl, psal jsem sice, že i na okolí záleží, ale kupuju si především byt a tak bych chtěl mít představu, jak to bude uvnitř vypadat. Snaží se tím něco zakrýt, nebo je moc náročný udělat vizualizaci interiéru?
Se zhodnocením počkám až proberu všechny tři možnosti. Zatím bych řekl, že pokud jste trpěliví a vyberete si dobrou lokalitu, má byt v novostavbě poměrně dost výhod. Jak ale uvidíme příště, i v paneláku se dá sehnat krásné bydlení.

Příště: Pro a proti panelákových bytů

Žádné komentáře: