čtvrtek 12. dubna 2007

Jak zbytečně nekrmit banku II

Pokud se chystáte koupit byt v novostavbě, velice pravděpodobně budete uzavírat kupní smlouvu dlouho před tím, než bude byt hotový, možná dokonce dřív než stavební firma poprvé hrábne do země. To má samozřejmě nevýhody - nikdo neví, jak to nakonec bude vypadat. Obrázky na webu jsou spíš idealizace než vizualizace.
Jsou tady ale i výhody: investor často navrhne několik možností splátkového kalendáře a vy nemusíte platit celou tu šílenou sumu na začátku. Doporučuju se na tohle podívat, můžete se částečně vyhnout velkýmu úvěru najednou.
Pokud máte stavební spoření, spočítejte si jak by vyšla kombinace úvěru ze spoření a hypotéky. Nejde tady ale jen o úroky. Banky si samozřejmě pojistí, že budete pěkně splácet, takže budou chtít životní pojištění, vlastní účet u nich (i když ho vlastně na nic nepoužijete) a tam pak korunky taky naskakujou. Asi se vyplatí prozkoumat trh, zjistit co vám nabídnou, ale je potřeba to brát s rezervou a vždycky započítat všechny náklady.

Ještě jedna maličkost - je možné, že váš zaměstnavatel nabízí nějakou formu příspěvku nebo zvýhodnění podmínek financování koupě bytu. Mám zkušenost, že tyhle formy benefitů se moc nerozkřikujou a tak je potřeba zapátrat v interních předpisech vaší firmy a zjistit si to.

Příště: Nový nebo starý byt?

Žádné komentáře: